2014 Türk Alman Bilim Yılı Etkinlikleri

Bochum Ruhr Üniversitesi Arkeoloji Bilimleri Enstitüsü, 2014 Türk Alman Bilim Yili etkinlikleri kapsaminda, 27-30 Ekim 2014 tarihleri arasinda Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Mert, Öğr. Gör. Dr. Reyhan Şahin, Arkeoloji Bölümü ögrencilerinden Ozan Usanmaz, Hilal Çevik ve Fatma Selbik`i bir program çerçevesinde ağırlamıştır.

Bu ziyaret kapsaminda, Bochum Ruhr Üniversitesi Arkeoloji Bilimleri Enstitüsü ve Uludag Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafindan ortaklasa yapilmasi planlanan "Doğu Akdeniz Arkeolojisi" Yüksek Lisans Programı konusunda her iki üniversitenin temsilcileri arasinda bir dizi toplanti gerceklestirilmistir. Bu toplantilarda Bochum Ruhr Üniversitesini Prof. Dr. Christof Berns, Prof. Dr. Ünsal Yalçın ve Dr. Patrick Kreuz ve Mine Özkılıç, Uludağ Üniversitesini Prof. Dr. Mustafa Şahin, Prof. Dr. Hakan Mert ve Ögr. Gör. Dr. Reyhan Şahin temsil etmişlerdir. Toplantilarin sonunda Prof. Dr. Hakan Mert Bochum Ruhr Üniversitesi ögrenci ve ögretim üyelerine ortak yüksek lisans programini tanitan bir sunum yapmis, sunum sonrasinda ise programa katilan ögretim üyeleri kendilerini tanitmislar ve dinleyicilerin sorularini cevaplamislardir. Oldukca verimli gecen bu sunum ve toplantilarin sonucunda her iki tarafta hazirlanan programin bir taslagini üniversite senatolarina sunmaya karar vermistir.

Davet programi cercevesinde Prof. Dr. Ünsal Yalcin,  Prof. Dr. Christof Berns ve Mine Özkilinc rehberliginde Arkeoloji Bilimleri Enstitüsü, Enstitüye ait Arkeometri labaratuarlari, Deutsches Bergbau Museum (Alman Madencilik Müzesi) ve Antikenmuseum in den Kunstsammlungen der Ruhr Universität (Ruhr Üniversitesi Antik Eserler Müzesi) ziyaret edilmistir.

2014 Türk - Alman Bilim Yili kapsaminda Bochum Ruhr Üniversitesi tarafindan hazirlanan davette, Bochum Ruhr Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Elmar Weiler ve Essen Başkonsolosu Şule Özkaya bilim alanında iki ülke arasindaki işbirliğini vurgulayan konusmalar yapmis, konuklar da davet boyunca cesitli branslardan Türk ve Alman bilim adamlariyla tanisma firsatini yakalamislardir.   

Program dahilinde yer alan diger bir etkinlik "Kültürel Miras Kime Ait ?" konulu ögrenci calistayi olmustur. Bu calistayda her iki üniversitedeki Türk ve Alman ögrenciler birbirleri ile tanisma, üniversiteleri ve ülkeleri hakkinda karsilikli konusma ve arkeoloji ve kültürel miras konularinda bilgi alisverisi yapma sansini yakalamislardir.

Etkinliklerin bitiminde Uludag Üniversitesi ve Bochum Ruhr Üniversitesi`nden katilimcilar hep birlikte aksam yemegi yemis, yakin bir zamanda tekrar bulusarak iki bölüm arasindaki iliskileri gelistirmek icin fikir birligine varmislardir.