Journal of Mosaic Research Dergisi için İtalya'da Tanıtım Etkinliği Düzenlendi!
İskender Mozaiği ve ünlü antik çağ şehri Pompeii’nin buluntuları gibi pek çok ünlü eseri bünyesinde barındıran İtalya’daki Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesi’nde 29.06.2022 tarihinde gerçekleştirilen bir toplantıda Bursa Uludağ Üniversitesi, Mozaik Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından her yıl Kasım ayında düzenli olarak yayınlanan Journal of Mosaic Research isimli derginin tanıtımı yapıldı.
Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesi Kütüphanesi "Le Antichità di Ercolano" gibi III. Charles of Bourbon dönemine kadar geri giden pek çok antik ve güncel kaynağı barındırmaktadır. Etkinliğe katılan ve açılış konuşmasını yapan Napoli Ulusal Müzesi müdürü Paolo Giulierini, Journal of Mosaic Research isimli dergimizin değişim anlaşmasıyla kütüphanelerine kazandırılmasından mutluluk duyduklarını, derginin Doğu ve Batı arasında bir köprü oluşturduğunu ve derginin klasik antikitenin keşfi ve dünyaya tanıtımı açısından büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etmişlerdir.
Napoli Ulusal Müzesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte Journal of Mosaic Research isimli dergimiz müze uzmanı Laura Caso tarafından tanıtılarak dünya çapındaki önemi vurgulanmıştır. Etkinliğe Bizans Araştırmaları Uzmanı Federico Marazzi ve uzman kütüphaneci Vittoria Minniti de olmak üzere antik dönem mozaik sanatına ilgi duyan çok sayıda bilim insanı katılmıştır.
Güncel Duyurular
6. Uluslararası Türkiye Mozaik Korpusu tamamlandı.
Türkiye'den 37, yurtdışından 27 bilim insanının katılımıyla gerçekleştirilen 6. Uluslararası Türkiye Mozaik Korpusu Sempozyumu sona erdi.
Bu linkten sempozyum boyunca çekilmiş fotoğraflara erişebilirsiniz. / Download the symposium photos here.
6. Uluslararası Türkiye Mozaik Korpusu
Mudanya Sempozyumu
İnanç ve Kültün Mozaik Sanatına Yansıması: Sanat, Koruma, Modern Yaklaşımlar
12-15 Mayıs 2022 – Mudanya/Türkiye
Sempozyum Programı / Symposium Program
Sempozyum Bildiri Özetleri Kitabı / Symposium Abstract Booklet
Sempozyum için Katılımcı Rehberine buradan ulaşabilirsiniz.
1. Çağrı
Değerli Meslektaşımız,
12-15 Mayıs 2022 tarihleri arasında Mudanya’da düzenlenecek olan 6. Uluslararası Türkiye Mozaik Korpusu Sempozyumu’nu (AIEMA-Türkiye - 6) size duyurmaktan memnuniyet duyarız. “İnanç ve Kültün Mozaik Sanatına Yansıması: Sanat, Koruma, Modern Yaklaşımlar” başlığı altında düzenlenecek olan toplantıya Mudanya Belediyesi ev sahipliği yapacaktır. Sempozyum Bursa Uludağ Üniversitesi tarafından, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve Mudanya Belediyesi’nin desteğiyle düzenlenmektedir.
Mudanya, antik Myrleia / Apameia kentinin kenarına kurulmuş olan Bursa’nın en önemli kıyı yerleşimlerinden birisidir. Son yıllarda Ömerbey Mahallesi’nde yapılan sondaj kazılarında açığa çıkan villa mozaikleri ile dikkatleri üzerine çekmeye başlamıştır. Yeni keşfedilen bu mozaikleri yerinde incelemek ve dikkatleri antik kente çekmek amacıyla sempozyum yeri olarak Mudanya tercih edilmiştir. Mudanya, İstanbul’a deniz yolu ile sadece 1 saatlik mesafededir. Bu nedenle, sempozyumun bir günü İstanbul’da Ayasofya Camisi, Kariye Camii, Büyük Saray Mozaikleri gibi alanlarda bulunan mozaikleri ziyaret etmek için ayrılmıştır.
Bilindiği gibi mozaikler üzerinde bulunan desenler farklı dönemlerde, özellikle kült ve inancın etkisiyle değişiklikler gösterebilmekte, diğer bir ifade ile kullanılan motifler toplumun dini inancı ve siparişi veren kişinin dünya görüşüyle doğru orantılı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. İnançların, daha açık bir ifade ile hâkim dinin Hristiyanlık olmasından sonra, tercih edilen motiflerdeki farklılıkları belirgin hale getirmek sempozyumumuzun temel amacıdır.
Sempozyuma “Antik ve Ortaçağ Mozaik Araştırmaları, Mozaik Koruma Uygulamaları veya Öneriler ile Modern Mozaik Uygulamaları” başlıklı bildiriler kabul edilecektir. AIEMA – Türkiye, 6. Türkiye Mozaik Korpusu toplantısına katılmak isteyenleri, sunum yapacakları bölüm ile ilgili olarak bir özet göndermeye davet etmektedir. Sempozyumun ana teması, “İnanç ve Kültün Mozaik Sanatına Yansıması” olacaktır. Bu bağlamda mozaikler sanat özellikleri, modern teknolojilere göre koruma uygulama önerileri ile ele alınacaktır. Ayrıca modern yaklaşımlar alt başlığı ile de günümüz mozaik sanatçılarının inanç kavramını mozaik sanatına uygulamalarının tanıtılması amaçlanmaktadır.
Sempozyum için bildiri özetleri, 30 Kasım 2021 tarihine kadar kabul edilecektir. Başvurularda, yazarın isim, kurum ve iletişim bilgileri ile birlikte Türkçe veya İngilizce dillerinden birisinde maksimum 150-200 kelimeden oluşan bir özet talep edilmektedir. Tüm belgeler -.doc formatında olmalıdır. Eğer özel kullanılan karakter varsa -.pdf formatında gönderilmesi gerekmektedir.
Özetler alanlarına göre Sempozyum Bilim Komitesi tarafından incelenecek, kabul edilen bildiriler Aralık ayı içerisinde ilan edilecektir. Sempozyum dili Türkçe ve İngilizce olacaktır. Sunumlar simultane tercüme edilecektir. Sempozyuma online sunum kabul edilmeyecektir. Ancak, Covid salgınından kaynaklanacak özel bir durum yaşanırsa, sempozyum tarihi 2023 yılında Nisan ayının son haftasına kaydırılacaktır.
Sempozyuma sunulacak bildiriler tam metin olarak 2022 yılı içerisinde merkezimiz tarafından her yıl düzenli olarak yayınlanan uluslararası Journal of Mosaic Research isimli dergide özel sayı / supplement olarak yayınlanacaktır.
İletişim bilgilerinizle birlikte özetinizi aiematurkey@uludag.edu.tr e-mail adresine bekliyoruz. Sempozyum hakkındaki sorularınız için Sempozyum Sekretaryası her zaman yardımcı olmaya hazırdır.
Sempozyum Bilim Komitesi
Prof. Dr. Anne-Marie GUIMIER-SORBETS / Université Paris-Nanterre - Fransa
Prof. Dr. David PARRISH / Purdue University – A.B.D.
Prof. Michel E. FUCHS / IASA - UNIL - İsviçre
Dr. Patricia WITTS / ASPROM - Birleşik Krallık
Prof. Dr. Luz Neira Jiménez / Universidad Carlos III de Madrid - İspanya
Prof. Dr. Asnu Bilban YALÇIN / İstanbul Üniversitesi – Türkiye
Prof. Dr. Mehmet ÖNAL / Harran Üniversitesi– Türkiye
Prof. Dr. Birol CAN / Uşak Üniversitesi– Türkiye
Prof. Dr. Mustafa ŞAHİN / Bursa Uludağ Üniversitesi– Türkiye
Prof. Dr. Derya ŞAHİN / Bursa Uludağ Üniversitesi – Türkiye
Prof. Dr. Yaşar Selçuk ŞENER / Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi – Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Murat CURA / Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi – Türkiye
Dr. Thomas ROBY / Getty Conservation Institute – A.B.D.
Ermanno CARBONARA / EC2 Art Conservation – A.B.D.
Lilian BROCA - Kanada
Prof. Dr. Gazanfer BAYRAM / Macedonian Arts Academy – MANU- Makedonya
Paolo RACAGNI /Atelier Paolo Racagni – İtalya
Sempozyum Sekreteryası
Arş. Gör. A. Ali ALTIN
Arş. Gör. Nur Deniz ÜNSAL
Arş. Gör. Hazal ÇITAKOĞLU
Arş. Gör. Gonca GÜLSEFA
Arş. Gör. Serap ALA ÇELİK
Arş. Gör. Buğra KURU
6th International Turkey Mosaic Corpus
Symposium Mudanya
Reflections of Faith and Cult to Mosaic Art: The Art, Conservation, and Modern Approaches
12-15 May 2022 – Mudanya/Turkey
Download the Symposium Participant Guide
1. Call for Papers
Dear Colleagues,
We are content to announce the 6th International Turkey Mosaic Corpus Symposium (AIEMA-Turkey - 6) to be held in Mudanya between 12 and 15 May 2022 to you. Mudanya Municipality will host the convention that will be held under the title of “Reflections of Faith and Cult to Mosaic Art: The Art, Conservation, and Modern Approaches.” The symposium is organized by Bursa Uludağ University through the support of the UNESCO National Commission for Turkey, and Mudanya Municipality.
Mudanya is one of the most important coastal settlements of Bursa, established by the side of the ancient city of Myrleia/Apameia. It started to draw attention to itself in recent years, with the mosaics of villas exhumed during the drilling excavations in Ömerbey Neighborhood. Mudanya was preferred as the symposium location for an onsite scrutiny on those newly discovered mosaics and for inviting attention to the ancient city. Mudanya is in only one-hour distance from İstanbul by sea. Hence, one day of the symposium has been reserved to visit the mosaics present in areas like Hagia Sophia Mosque, Kariye Mosque, and the Grand Palace Mosaics in İstanbul.
As it is known, the patterns on mosaics can vary in different periods, particularly under the influence of cult and belief; in other words, the motifs used can be altered in direct proportion to the religious belief of the society and the worldview of the person who ordered them. It is the main purpose of our symposium to clarify the differences in the preferred motifs after the conversion of beliefs, more precisely the dominant religion, into Christianity.
Papers titled “Ancient and Medieval Mosaic Studies, Mosaic Conservation Applications, or Modern Mosaic Applications with Suggestions'” will be accepted to the symposium. AIEMA –Turkey invites those who wish to participate in the 6
th meeting of the Mosaic Corpus of Turkey to send an abstract about the section that they will present. The main theme of the symposium will be “The Reflection of Faith and Cult to Mosaic Art.” In this context, mosaics will be addressed with their artistic properties and conservation practice suggestions in line with modern technologies. In addition, it is aimed to introduce the application of the concept of belief of today's mosaic artists to the art of mosaic under the subtitle of ‘modern approaches.’Abstracts of papers for the symposium will be accepted until 30 November 2021. In applications, an abstract consisting of maximum 150-200 words in either Turkish or English, together with the name, institution, and contact information of the author, is requested. All documents must be in -.doc format. If a special character is used, it must be sent in -.pdf format.
Abstracts will be scrutinized by the Symposium Scientific Committee according to their fields and accepted papers will be announced in December. The symposium’s languages will be Turkish and English. Presentations will be simultaneously translated. Online presentations to the symposium will not be accepted. However, in the event that a special situation is experienced due to the Covid pandemic, the symposium date will be switched to the last week of April in 2023.
The papers to be submitted to the symposium will be published in 2022 as full text and as a special issue/supplement in the international Journal of Mosaic Research published regularly every year by our center.
We are waiting for your abstract together with your contact information to the aiematurkey@uludag.edu.tr email address. The Symposium Secretariat is always ready to assist you with your questions concerning the symposium.
Symposium Scientific Committee
Prof. Dr. Anne-Marie GUIMIER-SORBETS / Université Paris-Nanterre - France
Prof. Dr. David PARRISH / Purdue University – The USA
Prof. Michel E. FUCHS / IASA - UNIL – Switzerland
Dr. Patricia WITTS / ASPROM - United Kingdom
Prof. Dr. Luz Neira Jiménez / Universidad Carlos III de Madrid - Spain
Prof. Dr. Asnu Bilban YALÇIN / Istanbul University – Turkey
Prof. Dr. Mehmet ÖNAL / Harran University– Turkey
Prof. Dr. Birol CAN / Uşak University– Turkey
Prof. Dr. Mustafa ŞAHİN / Bursa Uludağ University– Turkey
Prof. Dr. Derya ŞAHİN / Bursa Uludağ University – Turkey
Prof. Dr. Yaşar Selçuk ŞENER / Ankara Hacı Bayram Veli University – Turkey
Dr. Lecturer Murat CURA / Ankara Hacı Bayram Veli University – Turkey
Dr. Thomas ROBY / Getty Conservation Institute – The USA
Ermanno CARBONARA / EC2 Art Conservation – The USA
Lilian BROCA - Canada
Prof. Dr. Gazanfer BAYRAM / Macedonian Arts Academy – MANU- Macedonia
Paolo RACAGNI /Atelier Paolo Racagni – Italy
Symposium Secretariat
Res. Asst. Dr. A. Ali ALTIN
Res. Asst. Nur Deniz ÜNSAL
Res. Asst. Hazal ÇITAKOĞLU
Res. Asst. Gonca GÜLSEFA
Res. Asst. Serap ALA ÇELİK
Res. Asst. Buğra KURU
Değerli Meslektaşlar,
Bursa Uludağ Üniversitesi Mozaik Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu olarak; ömrünün büyük bir bölümünü Kuzey Afrika Mozaiklerini araştırmakla geçiren, AIEMA’nın kuruluşundan itibaren görev alan, konusunda, Bursa Uludağ Üniversitesi Mozaik Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kuruluşunda aktif rol oynayan, Türkiye mozaiklerinin tanıtılması ve Türkiye Mozaik Korpusu’nun başlamasında baş aktör olan Prof. Dr. David Parrish’e teşekkürlerimizi sunmak üzere Journal of Mosaic Research’ün 15. sayısını kendisine ithaf etmeyi uygun gördük.
Sizleri dergimizin 15. sayısına makalelerinizle katkıda bulunmaya davet ediyoruz. Makalelerinizin başlıklarını ve özetlerini, iletişim bilgilerinizle beraber 15.09.2021 tarihine kadar gönderebilirsiniz.
Journal of Mosaicc Research 15. sayısının değerlendirme süreci ile ilgili öngörülen takvimi aşağıda bulabilirsiniz.
Makale Başlığı ve Özet Gönderimi 15.09.2021
Makale Tam Metin Gönderimi 15.01.2022
Hakem Sürecinin Tamamlanması 15.03.2022
Yazarlardan Düzeltilmiş Metinlerin Gelişi 15.04.2022
Belirlenen tarih aralığında süreçleri tamamlanmayan makaleler bir sonraki sayıya aktarılacaktır.
Katkılarınız için teşekkür ederiz.
Saygılar
Prof. Dr. Mustafa ŞAHİN
Editör
Journal of Mosaic Research isimli dergimizin, 2016 yılından başlayarak, Clarivate Analytics (Thomson Reuters) - Emerging Sources Citation Index' e seçildiğini bildirmekten mutluluk ve memnuniyet duyuyoruz. Yayınımız, Clarivate Analytics (Thomson Reuters) - Emerging Sources Citation Index (ESCI) tarafından indekslenecek ve Özetlenecektir.
Uludağ Üniversitesi
Mozaik Uygulama ve Arastirma Merkezi
Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü
TR-16059-Görükle - BURSA / Türkiye
Telefon: +90 (224) 294 18 90
Fax: +90 (224) 294 18 92
E-Mail: mosaicsjournal@gmail.com