AIEMA-TÜRKİYE

Uludağ Üniversitesi
Mozaik Uygulama ve Araştırma Merkezi
TÜRKİYE MOZAİK CORPUSU- 2004 İSTANBUL TOPLANTISI

İstanbul toplantısında hazır bulundukları ve Türkiye mozaikleri katalogu projesine katkılarından dolayı tüm kolokyum katılımcılarına teşekkür ederiz. Grubumuz mozaik uzmanları, müze sorumluları, arkeologlar, mozaik restoratörleri ve Türk ve Amerikan üniversitelerinden yüksek lisans/doktora öğrencilerinden oluşmaktaydı. Katılımcılarla tanışmaktan memnun olmamızın yanı sıra tartışmalarımız da son derece üretken ve teşvik edici bir şekilde gelişmiştir. Bu aşamada projemiz resmiyet kazanmış olup önümüzde bunu en verimli şekilde tamamlama fırsatı ve sorumluluğu bulunmaktadır. Toplantıda varılan başlıca sonuçların ve alınan kararların bir özeti aşağıda sunulmuştur:

Logo

1) Komite olarak iki yönlü bir görevimiz vardır. Bunlar, Türkiye'de bulunmuş olan Yunan, Roma ve Bizans dönemlerine ait mozaiklerin dokümantasyonunu yapmak ve restorasyonun gerekli olduğu durumlarda arkeoloji ve müze camiasının dikkatini çekmektir. Türkiye'nin mozaik sanatı kapsamındaki fevkalade zengin kültür mirasını kaydetmenin yanı sıra bunu korumak için mümkün olan tüm yardımı yapmayı arzu etmekteyiz. Restorasyonla ilgili gerekli teklifler de grubumuz üyeleri tarafından sunulacaktır.



2) Proje ile ilgili bilgileri toplamak ve iletişimi sağlamak üzere Konya Selçuk Üniversitesinde bir merkez (Türkiye Mozaikleri Araştırma Merkezi) kurulmasına karar verilmiştir. Bu merkez aynı zamanda AIEMAnın (Association Internationale pour l Etude de la Mosaïque Antique / Uluslararası Antik Mozaik Araştırmaları Merkezi) Paris'teki merkezi ile de direk bağlantı içinde olacaktır. Toplantıda, AIEMA'nın başkanı Prof. Henri Lavagne'nin teşvik mektubu kolokyum katılımcılarının huzurunda okunmuştur.

3) Kolokyumun bir diğer sonucu tüm tarihsel dönemlere ait mozaiklerin dokümantasyonu için, taban döşemeleri ve mimari kontekstleri hakkında detaylı bilimsel bilginin yanı sıra kaliteli fotoğraflar içerecek standart bir formatın oluşturulması olmuştur. Bunun için, Anadolu'nun Bizans çağındaki idari birimler örnek alınarak Türkiye on sekiz farklı çalışma bölgesine ayrılmış ve her bölge için mozaik araştırmalarını organize edecek sorumlu kişiler belirlenmiştir. Katalogumuzun şekil olarak Akdeniz kıyısındaki diğer ülkeler için yapılmış olan mozaik kataloglarını örnek alması öngörülmektedir.

4) Türkiye mozaiklerinin katalogunu oluşturma projesi uzun süreli bir proje olmakla birlikte serinin İstanbul, Ephesos, Xanthos, Kilikya ve Zeugma mozaiklerini içerecek ilk birkaç cilt veya fasikülünün önümüzdeki üç yıl içerisinde yayınlanması öngörülmektedir. Söz konusu yerlerde araştırmalar halen sürmekte olup bazılarında oldukça ileri bir aşamadadır. Son derece iyi bir fotoğrafçı ve İstanbul'da bir yayınevi sahibi olan Fatih Cimok'un da toplantılarımızda bulunması bizim için bir şans olmuştur. Kendisi Türkiye mozaikleri katalogu serimizi yayınlamayı (renkli resimlerle) arzu etmektedir. Cimok, aynı zamanda İstanbul ve Antakya mozaiklerinin de üstün kaliteli popüler yayınlarını yapmıştır.

5) Toplantıda alınan kararların sonuncusu, grup olarak çalışmalarımızı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, özellikle de Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile yakın işbirliği içerisinde sürdürmek olmuştur. Tüm müze koleksiyonlarındaki mozaikleri incelemek ve yayınlamak için Genel Müdürlüğün resmi izni gerekmektedir. Ayrıca in situ mozaiklerin dokümantasyonu için kazı ve yüzey araştırması yapan arkeologlarla yakın işbirliği içinde çalışılacaktır. Toplantıda hazır bulunan İstanbul Arkeoloji Müzelerinden arkeolog ve müzenin mozaik koleksiyonu kuratörü Dr. Şehrazat Karagöz, proje ekibi ile Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü arasında resmi irtibatı sağlamıştır.

6) Grup olarak ikinci toplantının Haziran 2005'te yapılması planlanmaktadır, kesin toplantı tarihleri en kısa zamanda belirlenecek ve duyurulacaktır.

Sponsorlar:
Logo