Uludağ Üniversitesi bünyesinde kurulan Mozaik Araştırmaları Merkezinin geleneksel 3. Uluslararası toplantısı 8 - 10 Haziran 2006 tarihleri arasında Bursa Uludağ Üniversitesi yerleşkesinde gerçekleştirilmiştir. Bu toplantıya 9 farklı ülkeden ve 6 ulusal üniversiteden katılım olmuştur. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu toplantıda Bursa Müzeler Müdürü Öcal Özeren tarafından temsil edilmiştir. Toplantının suponsorluğunu Uludağ Üniversitesi üstlenmiştir.
Toplantının ilk günü bildirilere ayrılmıştır. Bildiriler gün içerisinde kendi kategorilerine ayrılan bölümlerde sunulmuştur. İlk oturum Uludağ Üniversitesi ve Bursa'nın tanıtımına ayrılmıştır. İkinci oturumda Uludağ Üniversitesi Mozaik Araştırmaları Merkezinin kurulması ve 2005 faaliyetleri hakkında bilgiler sunulmuştur. Öğlenden önceki son oturumda mozaik tanıtımı konusundaki bildirilere yer verilmiştir. Öğlenden sonra oturumları mozaik restorasyonu konusundaki bildirilerle ayrılmıştır. Son oturumda ise merkezimizin kuruluş amaçlarından birisi olan Türkiye mozaik envanteri çalışmalarını doğrudan ilgilendiren corpus envanteri çalışmaları hakkındaki bildirilere yer verilmiştir.
Toplantı programı çerçevesinde 9 Haziran tarihinde İznik, 10 Haziran tarihinde ise Büyük Orhan'a bağlı Derecik Beldesindeki bazilika ziyaret edilmiştir. Bazilika ilk olarak 2001 yılında bir köylünün ihbarı ile bulunmuş, aynı yıl Bursa Müzeler Müdürlüğü tarafından yapılan kurtarma kazısı ile gün ışığına çıkartılmıştır. Günümüze kadar ödenek bulunamadığı için kaderine terk edilmiştir. Ancak bizim ziyaretimiz sonrasında Prof. Dr. Michael Fuchs başkanlığında toplantıya katılan Lozan ekibi Derecik Bazilikasında kazı, restorasyon ve konservasyon yapmak üzere işbirliği talebinde bulunmuştur. Büyük bir aksilik çıkmaz ise merkezimizle birlikte Lozan ekibi 2007 yılından itibaren Derecik bazilikasındaki çalışmaların tümünü üstlenecektir.
Bu arada 9 Haziran 2006 tarihinde İznik'te olağan genel kurul toplantısı yapılmıştır. Bu toplantı sonunda alınan kararlar şunlardır:
1. Mozaik Araştırmaları Merkezi tüzüğünde yer aldığı şekli ile danışma kurulu oluşturulmuştur. Buna göre danışma kuruluna seçilen uzmanlar: Prof. Dr. David Parrish (U.S.A.), Prof. Dr. Henri Lavagne (Fransa), Prof. Dr. Werner Jobst (Avusturya), Prof. Dr. Michel Fuchs (İsviçre), Prof. Dr. J. Pier Darmon (Fransa), Doç. Dr. Gürcan Polat (Türkiye), Doç. Dr. Hande Kökten (Türkiye), Yrd. Doç. Dr. Birol Can (Türkiye), Yrd. Doç. Dr. Selçuk Şener (Türkiye), Yrd. Doç. Dr. Işık Şahin (Türkiye), Dr. Emine Tok (Türkiye), Dr. Veronika Scheibelreiter (Avusturya), Dr. Maria Kremer (Portekiz).
2. Yapılan toplantıda sunulan bildirilerin yayınlanmasına karar verilmiştir. Bildirilerin redaksiyonunu Emel Aksoy üstlenmiştir. Bildirilerin yayınlanabilmesi için, bildiri sahiplerine bildiri metinlerini 30 Ağustos 2006 tarihine kadar Sayın Aksoy'a ulaştırmaları gerekmektedir. Teslim edilen bildirilerin tamamı Uludağ Üniversitesi, Mozaik Araştırmaları Merkezi Dergisi'nin ilk sayısında supplament olarak yayınlanacaktır.
3. Geçen iki toplantıda da sık sık vurgulandığı gibi, Türkiye mozaiklerinin korunması ve en iyi şekilde gelecek nesillere aktarılması merkezimizin sorumlulukları arasında yer almaktadır. Bu nedenle hazırlanacak envanter fişlerinde konservasyon konusunda da tanımlamalara yer verilmesi kararlaştırılmıştır. Ankara Üniversitesi, Başkent Meslek Yüksek Okulu envanter fişine eklenecek olan mozaiklerin durum tespitine ilişkin oluşturulacak kılavuzun en kısa zamanda hazırlanmasını üslenmiştir. Ortaya çıkacak metin AIEMA-TÜRKİYE tarafından en kısa zamanda yayınlanacaktır.
4. Elde edilecek yeni fiş formatları daha sonra vakit geçirilmeden ilgili kazı başkanı ve araştırma enstitüleri ile de paylaşılacaktır.
5. Bu toplantıda ilk olarak AIEMA-TÜRKİYEye üyeliğinin belli koşullara bağlanması gerektiği prensip olarak kabul edilmiştir. Buna göre;
· konunun yasal yönü araştırılmak kaydı ile üyelik için belli bir miktar aidat talep edilecektir.
· Üyelere üyelik kimlik kartı dağıtılacaktır.
· Üyelik kabulüne ilişkin ön koşul olarak mozaik konusu ile ilgili yayın ve üyelerden en az iki asil üyeden alınacak referans beklenecektir.
· Üyelere yayınlarda ve toplantı katılımlarında indirim gibi bazı ayrıcalıkların yapılması sunulacak avantajlar arasında olacaktır.
· Yabancı uyruklu uzmanlar da, eğer isterlerse, üyeliğe kabul edilecektir.
6. Yayınlanacak olan corpus bantlarına ilişkin en kısa zamanda kurumsal kimliğin oluşturulmasına karar verilmiştir.
7. Le décor geometrique de la mosaique romane kitabının Türkçeye tercümesi tamamlanmıştır. Yayınlanmadan önce bir düzeltme komisyonu kurulması ve tekrar gözden geçirildikten sonra yayınlanmasına karar verilmiştir.
8. 2009da yapılacak uluslar arası mozaik sempozyumu organizasyon komitesini oluşturma yetkisi merkez yönetim kuruluna verilmiştir. Sempozyumunda mozaik restorasyon veya konservasyonu hakkında yeni teknikler, yeni mozaik keşifleri, ikonografi gibi bildirilerin sunulabileceği bölümler olacaktır. Konservasyon konulu bildirilerin organizasyonunu Ankara Üniversitesi, Başkent Meslek Yüksek Okulu üslenmiştir.
9. 2009 sempozyumunun bilimsel komite şu isimlerden oluşacaktır:
· Prof.Dr. Mustafa Şahin (Türkiye)
· Prof.Dr. Henri Lavagné (Fransa)
· Prof.Dr. David Parrish (U.S.A.)
· Prof.Dr. Werner Jobst (Avusturya)
· Prof.Dr. Michael Fuchs (İsviçre)
· Prof.Dr. Ayşa Benaben (Tunus)
· Prof.Dr. Jan Pierre Darmon (Fransa)
· Prof.Dr.Wictor Daskewski (Almanya)
· Doç.Dr. Hande Kökten (Türkiye)
· Doç.Dr. Gürcan Polat (Türkiye)
· Yrd. Doç. Dr. Hakan Mert (Türkiye)
· 2009 sempozyumunun alternatif konu başlıklarının saptanması kararlaştırılmıştır. Bu konuyla ilgili başlangıç için düşünülen iki başlık şunlardır: a) TÜRKİYE MOZAİKLERİ VE BAĞLANTILARI veya b) TÜRKİYE MOZAİKLERİ VE AKDENİZ MOZAİKLERİ
· 2009 sempozyumu için yapılacak ilk çağrının kimlere yapılacağı AIEMA-Paris ile işbirliği yapılarak belirlenecektir.
· Son olarak 2007de yapılacak olağan yıllık AIEMA-TÜRKİYE toplantısının Bodrum veya Gaziantep'te yapılması kararlaştırılmıştır.