Geleneksel uluslar arası mozaik toplantılarından dördüncüsü 6 - 10 Haziran 2007 tarihleri arasında Gaziantep Ticaret Odasının toplantı odasında gerçekleştirilmiştir. 4. toplantıyı Gaziantepte, diğer bir ifade ile mozaiğin kalbinde, düzenlemiş olmanın mutluluğu ve gururunu bütün katılımcılar ile birlikte yaşadıkr. Zeugmada bulunan eşsiz mozaiklerin müze deposuna hapsedilmeden nezih bir müzede sergileme konusunda gösterilen gayrete; böylece Gaziantep İline dünyanın 2. büyük mozaik müzesini kazandıran yetkililere ve emeği geçenlere bir defa daha minnetle teşekkür ederiz.
Bu toplantı Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Üniversitesi ve Gaziantep Mozaik Eğitim Merkezi ile birlikte düzenlenmiştir. Katkıda bulunanlara, özellikle de Sayın Çiğdem Atay ve Simge Koçaka içtenlikle teşekkür ederiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı da bir gözlemci ile toplantıda temsil edilmiştir. Bakanlık temsilcisi olarak aramıza katılan Sayın Rüveyda Terkeşlioğlu'na teşekkürü borç biliriz.
Gaziantep toplantısının önceki toplantılardan göze çarpan önemli farklı yanı katılımcı sayısının beklenenin çok üzerinde olmuş olmasıdır. Toplantı, Türkiye'nin yanı sıra İngiltere, Danimarka, Fransa, Almanya, Portekiz, Avusturya, Portekiz, İtalya, İsrail, Azerbaycan, U.S.A. ve Makedonya'dan katılan 178 katılımcı ile gerçekleşmiştir. Toplantıya bildiri ile 49 kişi katılmıştır ve toplam 39 bildiri 9 oturumda sunulmuştur. Ergun Laflı mazereti nedeni ile toplantıya katılamazken, Füsun Tülek Gaziantep'e gelmiş olmasına rağmen organizasyon komitesine herhangi bir mazeret göstermeden bildirisini sunmamıştır.
Bu toplantının önemli bir diğer farklılığı, ilk defa bu toplantıda modern mozaik sanatçılarına da ayrı bir bölüm ayrılması olmuştur. Dolayısı ile arkeolog ve konservatörlerin yanı sıra mozaik sanatçıları da aramıza katılmıştır. Böylece mozaik araştırmaları ve korumayla birlikte antik mozaik motif ve geleneklerinin günümüze aktarılarak yaşatılması şansı da elde edilmiştir.
Etkinliğin ilk gününde Gaziantep Ticaret Odasında yapılan bir tanışma toplantısından sonra Nizip'e hareket edilmiştir. Nizip Ticaret Odasındaki resepsiyonu takiben Zeugma antik kentine geçilmiştir. Kazı başkanı Doç. Dr. Kutalmış Görkay rehberliğinde yapılan ziyaretten sonra Kültür Evine gelinmiş ve burada öğlen yemeği yenerek tekrar Gaziantep'e geri dönülmüştür. Burada önce Gaziantep Mozaik Eğitim Merkezinin tanıtımı ve atölye çalışması yapmış, sonrasında ise Gaziantep Arkeoloji Müzesine geçilmiştir. Buradaki ziyaretin arkasından müzede verilen kokteyl ile ilk günün programı başarı ile tamamlanmıştır.
Takip eden iki gün bildirilerin sunulmasına ayrılmıştır. Protokol konuşmalarından sonra ilk konu başlığı mozaik konservasyonu olmuştur. İlk iki oturumda mozaik restorasyonu ve konservasyonu konularında bildiriler sunuldu. Bunu takip eden iki oturumda ise mozaik sanatçıları tarafından sunulan günümüz mozaik uygulamaları hakkında bildirilere yer verildi. İkinci günün beş oturumu da mozaik arkeolojisine ayrıldı. Konu başlığı olarak ağırlıkla Zeugma mozaikleri üzerinde duruldu. Bunun yanı sıra Urfa'da yeni keşfedilen Halepli Bahçe mozaiklerinin sunumu en ilginç bildiriler arasında yer aldı.
Etkinliğin dördüncü ve son günü Hatay gezisine ayrıldı. Günübirlik yapılan seyahatte hem Arkeoloji Müzesi, hem de St. Pierre Kiliseleri ziyaret edildi.
Böylece Uludağ Üniversitesi Mozaik Araştırmaları Merkezi olarak 4. toplantıyı da başarı ile tamamlamış olduk. Yönetim kurulu olarak aldığımız karar gereğince 2008 yılında olağan toplantılarımıza ara verilecektir. Bunun nedeni 2009 yılında tarafımızdan yapılacak 11. Uluslar arası AIMEMA Mozaik Kongresine hazırlık yapmaktır. Bundan sonra da daha iyi hazırlanabilmesi düşüncesi ile geleneksel sempozyumların iki yılda bir yapılmasına karar verilmiştir.
4. toplantının bildiri kitabı 2008 yılı içinde yayınlanacaktır. 2006 Bursa toplantısına ait bildiri kitabı yayınlanarak satışa sunulmuştur. Kitaplar merkezimizle irtibata geçilerek temin edilebilir.
Sponsorlar: